Heb jij er wel eens over nagedacht om jouw kat uit te laten? Vast wel anders zou je hier niet zijn belandt. Door het uitlaten van je kat kun je op een leuke manier de wereld van je kat vergroten. Indien een kat gewend is geraakt aan het lopen met een tuigje, kan je huiskat op een verantwoorde en veilige manier genieten van de wereld buitenshuis. Verderop in dit artikel lees je hoe je jouw kat kan klaarstomen voor een buitenwandeling aan een tuigje. 


Waarom je kat uitlaten?

Misschien heb je wel eens filmpjes gezien op Youtube, maar wat is eigenlijk de reden dat mensen hun kat uitlaten? Net als voor mensen is de buitenlucht ook erg goed voor katten. Katten willen graag geprikkeld worden en buiten hebben ze veel meer ruimte om te bewegen en nieuwe dingen te ontdekken. Lekker aan bomen krabben, achter een vogel aan rennen, spelen met een blaadje dat op de grond ligt, wellicht een andere soortgenoot ontmoeten. Voor katten die regelmatig buiten komen is dit een vanzelfsprekendheid maar voor binnenkatten is het iets totaal onbekends.

Katten stammen af van de Afrikaanse wilde kat en vinden het dus ook hartstikke leuk om te jagen. Het zit in hun instinct en zeg nou eerlijk; dat kunnen ze buiten veel beter dan dan binnen met een speelgoedmuis! Daarnaast worden hun zintuigen geprikkeld door nieuwe geuren, een andere omgeving en nieuwe dingen die ze daar kunnen ontdekken. 

Al deze nieuwe informatie verwerken is goed voor hun hersenen en het daagt je kat op een andere manier uit. Verder is het voor een binnenkat met overgewicht goed om op deze manier wat extra beweging te krijgen. Nu vraag je je misschien af of het zielig is om je kat uit te laten? Dat verschilt erg per kat, de meeste vinden het geweldig. Het zal even wennen zijn in het begin, want al het nieuwe is spannend, maar daarna geef je je kat enorm veel meer levenskwaliteit, dan altijd maar binnen te zijn. 

Je merkt het snel genoeg of je kat uitlaten iets is voor jouw viervoeter. Het proberen waard zou ik zeggen, alleen al omdat het super gezond is voor je pluizenbol.

Je kat aan de lijn: waar moet je rekening mee houden?

Het is niet verstandig om direct jouw kat vast te grijpen en deze aan de lijn mee te nemen naar buiten. Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen. Zo moet je er rekening mee houden dat een kat uitlaten niet hetzelfde is als een hond uitlaten. Het zijn totaal andere soort dieren. Een kat zit wezenlijk anders in elkaar dan een hond, het karakter van een kat is ook heel anders. 

Een van de grootste verschillen is dat een kat de wereld in zich opneemt met zijn/haar ogen, een hond ontdek het via zijn/haar neus. Ook vind een kat het van nature fijner om de omgeving te verkennen vanaf een hoger punt, dus niet naast je op de grond. Dit is een van de reden dat je een kat zal moeten trainen om aan een tuigje te lopen, je kat laten wennen om op grondhoogte aan een lijntje te zitten. Heel onverstandig dus om direct zonder oefenen naar buiten te gaan. 

Het langzaam opbouwen en proberen is erg aan te raden om teleurstelling te voorkomen. De meeste katten zijn goed te trainen om aan de lijn te lopen, maar het is niet voor elke kat weggelegd. Rustig aan proberen is daarom key.

Stappenplan kat uitlaten

Stap 1 - Tuigje uitkiezen en laten wennen

Zoek een veilig tuigje uit, kies voor een uitlaat tuigje waaruit je kat niet kan ontsnappen. Ook is het belangrijk dat het katten uitlaat tuigje stevig is, want een kat in paniek is best sterk. Online zijn er een hoop opties om uit te kiezen, dus koop een tuigje dat ook echt bedoeld is voor een kat. Laat je kat eerst kennis maken met het tuigje, door het in zijn/haar buurt te leggen zodat je kat er aan kan ruiken. 

Het zou bijvoorbeeld helpen om er een beetje Play Spray voor katten op te spuiten. Als je kat er goed op reageert, probeer het katten uitlaat tuigje dan om te doen. Nooit dwingen, als jouw kat het niks vindt, probeer het later dan nog eens. Wel een succes? Geef dan een kattensnoepje of andere lekkernij als beloning.

Stap 2 - Binnen oefenen

De tweede stap is om de lijn vast te maken aan het katten uitlaat tuigje, voer deze stap ook binnen uit. Test uit of jouw kat uit zichzelf met jouw mee loopt. Start met een minuutje lopen en bouw de training dan elke dag gelijkelijk op. Het is belangrijk dat je nooit aan de lijn trekt, een kat is eigenwijs en doet graag wat hij/zij zelf wil. 

Als je kat goed met je meeloopt, kan je dit ook weer belonen met een snoepje. Houdt er wel rekening mee dat een kat niet precies hoeft te doen wat jij wilt, een hond train je wel op die manier, maar voor een kat is het natuurlijk bedoeld om meer uitdaging te krijgen en om meer stimulans te geven. 

Laat je kat daarom zelf het initiatief en de leiding nemen, laat je kat springen, klimmen en rondrennen zonder hem of haar daarin te beperken door aan de lijn terug te trekken. Het is eigenlijk een wandeling waarbij de kat de lead heeft, zoals een kat het ook graag ziet; de baas zijn.  

Stap 3 - Naar buiten

De laatste stap is om de buitenwereld te gaan ontdekken en verkennen. Begin klein, eerst in je eigen tuin of straat. De buitenwereld is voor een binnenkat vreemd, dus erg spannend. Bedenk goed dat alle prikkels buiten nieuw zijn voor jouw kat, een voetganger, een rijdende auto of een ander dier kan je kat erg van schrikken. De deur naar buiten open zetten en jouw kat zelf naar buiten laten gaan is daarom het beste. Ook dit zal weer stap voor stap moeten gaan. 

Mijn advies is dan ook om de eerst keer een paar minuten naar buiten te gaan en dat elke dag een beetje op te bouwen. Belonen is voor het trainen van jouw kat erg goed, geef dus wederom een kattensnoepje als het goed gaat.

Onze favoriete kattentuigje

kattentuigje

Katten uitlaat tuigje of riempje? 

Ik krijg vaak de vraag wat beter is: een katten uitlaat tuigje of een ‘riempje’? Mijn advies is om voor een katten uitlaat tuigje te kiezen. Een riempje of halsband is ten eerste onaangenaam voor een kat. Ten tweede kan je kat verstijven door de druk op de nek en daardoor weigeren om nog verder te lopen. Katten zijn ook erg wendbaar, dus zullen zichzelf ook sneller kunnen bevrijden. Bij een tuigje is dat nagenoeg niet mogelijk indien je het katten uitlaat tuigje goed om doet. 

Zorg er hierbij voor dat je nog een vinger tussen de kat en het tuigje kan doen, want te strak is ook niet goed en niet nodig. Vrijwel alle katten uitlaat tuigjes hebben verstelbare bandjes, dus dat is erg gebruiksvriendelijk. 

Mijn favoriete spullen voor katten

Samenvatting 

Of je je kat wil uitlaten of niet is helemaal aan jezelf (en je kat natuurlijk). Mocht je besluiten om het wel te doen, neem dan de tijd om je kat te laten wennen aan het katten uitlaat tuigje en train voorafgaand aan het naar buiten gaan. Wie wil zijn of haar kat nou niet gelukkiger, gezonder en fitter maken.   

Hoe doe je een tuigje om bij een kat?

Een katten uitlaat tuigje doe je om door de kat er eerst aan te laten wennen. Vervolgens kan je het tuigje voorzichtig om doen, daarna pas het lijntje eraan vastmaken. Zorg ervoor dat het tuigje de kat niet verstikt, belangrijk dat het tuigje niet te strak zit. Twee vingers tussen het uitlaat tuigje en de kat is voldoende. De kat moet immers ook niet kunnen ontsnappen.

Hoe kun je een kat laten wennen aan een tuigje?

Spuit een beetje Play Spray op het katten uitlaat tuigje en leg het op de grond. Jouw kat kan er dan zelf aan snuffelen.

Over de auteur: Sanne

Hoi, ik ben Sanne! Op TrendyFourSeven schrijf ik over van alles en nog wat in het leven. Dit kan te maken hebben met mode, reizen of het gedrag van mijn 2 poezen!


Andere artikelen

>